Kastelen & havezaten in de provincie Drenthe

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting  van de foto's op elke eerste foto van elke serie.Havezate Huis te Echten in Echten.

 

De havezate werd al genoemd in de 14e eeuw.  In het huis zijn sporen ontdekt uit de 15e eeuw. In de 18e eeuw werd het verbouwd tot een huis rondom een binnenplaats. Door latere verbouwingen zijn veel delen van het huis verdwenen maar is nog wel geheel omgracht. tegenwoordig dient het huis als werkplaats voor visueel en verstandelijk gehandicapten.

 

De havezate is niet te bezoeken maar de tuinen zijn opengesteld. Vanaf de weg is het in de verte zichtbaar


Havezate Huis Oldengaerde in Dwingeloo.

 

Dit huis is in de eerste helft van de 15e eeuw gebouwd. De havezate is in 1717 ingrijpend verbouwen en kreeg o.a. een nieuwe voorgevel, het tweede bouwhuis is waarschijnlijk ook rond 1717 gebouwd. Het huis heeft zeer veel eigenaren gekend.

 

Het huis en de tuin zijn niet opengesteld maar zijn vanaf de weg goed te zien.


Kasteel van Coevorden in Coevorden.

 

Dit kasteel is ontstaan rond 14 02 op de plaats van een vroeger vesting uit circa 1025. in circa 1522 is het flink verbouwd. Tussen de 12e en 15e eeuw is het vaak doelwit geweest van plunderingen en verwoestingen. dit kasteel is vervallen tot ruiinne maar zijn tussen 1967 en  1972 gerestaureerd. en kreeg 'n rode pleister op de muren, dit is tijdens n restauratie'in 2010 weer verwijdert. Het kasteel is tegenwoordig 'n hotel&restaurant en 'n locatie voor vergaderingen. Het is overigens het enigste echte kasteel in deze provincie.

 

Het kasteel is toegankelijk als gast en is van uit de omgeving goed te zien. 


Huis Overcinge te Havelte.

 

Deze vroegere havezate werd al genoemd in 1313, een volgende huis werd 1720 afgebroken, het huidige huis is in circa 1732 gebouwd en later weer verbouwd tot de huidige vorm. Het huis heeft dienst gedaan als de Volkshogeschool. In de jaren 80 van de 20e eeuw is het gerestaureerd en doet tegenwoordig dienst als vergader en congrescentrum.

 

het huis is niet vrij toegankelijk maar is van uit de omgeving goed zichtbaar.


Havezate Mensinge in Roden.

 

Mensinge was al bekend in 1391. Het huidige huis  kreeg in circa 1728 zijn huidige vorm. Na een restauratie in 1988 werd het huis opengesteld als museum. Doordat het huis lange tijd bewoond is geweest is het nagenoeg ongewijzigd gebleven en geeft de inrichting een goed idee hoe men vroeger woonde. Het is alsof de bewoners even weg zijn. 

 

Het huis is als museumgast te bezoeken en is vanaf de weg redelijk zichtbaar.

De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1