Kastelen & burchten in de provincie Gelderland

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting  van de foto's op elke eerste foto van elke serie.Kasteel De Cannenburgh in Vaassen.

 

De Cannenburgh is een 16e eeuws kasteel. Het is gebouwd op de resten van een eerder kasteel dat al genoemd werd in 1365, sporen hiervan zijn nog aanwezig in de kelders van het huidige kasteel. Het kasteel is tegenwoordig 'n museum.

 

Het kasteel is te bezichtigen en het park is toegankelijk. 


Kasteel Staverden in Ermelo.

 

Staverden is een kasteel uit 1853, en is het vierde kasteel dat steeds op de resten van vroegere kastelen is gebouwd. Het eerste kasteel bestond al in circa 1300. In het kastelen zijn delen aanwezig uit de 17e eeuw. In 1963 is het kasteel verkocht aan de stichting Het Geldersch Landschap. Het heeft jaren lang gediend als recreatieoord en hotel/restaurant.

 

Het huis is niet te bezichtigen, het park is toegankelijk en van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Kasteel Waardenburg in Waardenburg.

 

Waardenburg is van oorsprong een 12e eeuwse burcht en is herbouwd in de 16e en 17e eeuw , het is nog een zeer oude burcht dat na verwoesting gedeeltelijk is afgebroken. In 1576 was het gesloopt. Tijdens de Tweede Wereld oorlog is het zwaar beschadigd geraakt. In 1957 is het gerestaureerd waarbij zeer slechte delen zijn afgebroken maar veel van de oudste delen zijn bewaard gebleven.

 

Het kasteel is op aanvraag te bezoeken. en van uit de omgeving goed te zien.


Kasteel Soelen in Zoelen.

 

Soelen is deels gebouwd in de 16e en 17e eeuw op de plaats van een vroeger kasteel uit circa 1298 dit kasteel is gesloopt. Reeds daarvoor was er al 'n huis Soelen. Het kasteel staat aan het begin van een fraai park en is geheel omgracht.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar het park is toegankelijk. van uit de omgeving is het goed te zien. vanaf de oprijlaan zichtbaar


Kasteel Doornenburg in Doornenburg.

 

Doornenburg is een 13e eeuwse burcht. In de tweede Wereld oorlog is het verwoest. Na de oorlog is het gedeeltelijk herbouwd en hersteld. Binnen de muren van de binnenplaats staat een boerderij, dit is voor Nederland zeer uniek.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen, het voorplein is vrij toegankelijk. Van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Kasteel Doorwerth in Doorwerth.

 

Kasteel Doorwerth is gebouwd in de 13e eeuw, in de eeuwen erna is het regelmatig uitgebreid. In de 17e eeuw is het herbouwd. Na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is het geheel hersteld, de grote vierkante toren is hierbij geheel opnieuw opgetrokken. Tegenwoordig is er 'n drietal musea in gehuisvest.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen, de voorburcht is vrij toegankelijk. Van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Kasteel Scherpenzeel in Scherpenzeel.

 

Scherpenzeel is een 16e eeuws huis, In de 19e eeuw kreeg het zijn huidige vorm. Reeds in de 14e eeuw stond hier al een versterking. Het park waarin het kasteel staat is omgeven door een hoge muur aan de zijde van het centrum. Tegenwoordig is er het gemeentehuis in gelegen.

 

Het huis is alleen toegankelijk als bezoeker van het gemeentehuis. Van uit het park is het goed te zien.


Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden.

 

Het kasteel is al ontstaan in 1354, reeds in de 10e eeuw was er een eerder kasteel. In de 17e eeuw zijn er diverse bouwwerkzaamheden verricht, maar het kasteel heeft veel van zijn oude vorm behouden. Het is geheel omringt door een brede gracht op de voorburcht na.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v rondleidingen en de voorburcht is vrij toegankelijk. Van uit de omgeving is het bijzonder goed te zien.


Kasteel Ruurlo in Ruurlo.

 

Ruurlo is gebouwd in de 13e eeuw. in de eeuwen erna is het steeds uitgebreid. In de 16e en 17e eeuw  zijn er diverse verbouwingen verricht en kreeg het zijn huidige vorm. Tegenwoordig is er 'n museum is gevestigd.

 

Het kasteel is te bezoeken en het park is vrij toegankelijk vandaar uit is het goed zichtbaar.


Kasteel Vorden in Vorden.

 

Een vroeger kasteel Vorden is ontstaan in de 12e eeuw. In 1580 is dit afgebroken maar rond 1620 weer herbouw, maar wel in kleinere vorm. Tegenwoordig dient het als hotel&restaurant.

 

Het kasteel is te bezoeken na aanvraag en de omgeving is vrij toegankelijk, Van uit de omgeving is het goed zichtbaar. 


Kasteel De Gelderse toren in Spankeren.

 

De toren is ontstaan rond 1468 als 'n verdedigingstoren en  verbouwd tot kasteel tussen 1535 en 1536.  omstreeks 1868 zijn de 1e en 2e verdieping gesloopt omdat de toren bouwvallig was geworden. In dezelfde periode zijn de twee verdiepingen herbouwd. Deze vorm heeft het nog steeds. 

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar de omgeving is vrij toegankelijk en vanaf de weg is de toren goed zichtbaar in de verte.


Kasteel De Essenburgh in Hierden.

 

Een Gevelsteen van het kasteel geeft aan dat de bouw in 1652  is geschied.  Enkele vermeldingen geven aan dat er een middeleeuwse voorganger geweest moet zijn, dit is echter niet zeker. Omstreeks 1929 zijn er verbouwingswerkzaamheden aan het kasteel verricht, waarbij o.a. de ramen aan de voorzijde zijn vernieuwd en dus niet meer de oorspronkelijke ramen  zijn. Tegenwoordig doet het dienst als hotel.

 

Het kasteel en de directe omgeving zijn niet vrij toegankelijk, het landgoed echter wel.


Kasteel Biljoen in Velp.

 

Kasteel Biljoen is ontstaan rond 1530 met bouwmateriaal van een gesloopt kasteel in de nabijheid.  Rond 1661  ontstaat na verbouwing het huidige vierkante gebouw met vier hoektorens. 

 

Het kasteel is niet te bezichtigen en de omgeving is niet toegankelijk. Vanaf de weg is het goed te zien.


Kasteel Baak in Baak.

 

Baak is van oorsprong een waterburcht uit de 13e eeuw. na sloop is het herbouwd tussen 1738 en 1740 in de huidige vorm, met behoud van enkele middeleeuwse delen van zijn voorganger. omstreeks 1880 is het nog uitgebreid. 

 

Het kasteel en het park zijn soms op aanvraag te bezichtigen en vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Huis Ampsen in Lochem.

 

Dit Huis wordt al genoemd in 1105 en bestond uit twee huizen op een landgoed. Beide huizen zijn verwoest rond 1605.  het huidige huis is vermoedelijk  in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwd.  oorspronkelijk had dit een L-vorm maar is later verbouwd tot U-vorm.  Het huis wordt nog steeds particulier bewoond.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Buitenplaats Rhederoord inDe Steeg.

 

De buitenplaats stamt uit 1746, echter het landgoed was al bekend in 1650. Van oorsprong was het een  rechthoekig vierkant huis. omstreeks 1868 kreeg het huis twee zijvleugels en in 1883 volgde weer een verbouwing en kreeg het zijn huidige vorm. Tegenwoordig dient het als hotel&restaurant en congresruimte.

 

Het huis is niet vrij toegankelijk maar het park is opengesteld voor wandelaars.


Huis Vosbergen in Heerde.

 

Huis Vosbergen wordt voor het eerst genoemd in 1558 en is al verbouwd in circa 1623. Uniek is dat het huis nauwelijks is verandert. Het is een fraaie edelmanswoning uit die periode.  Het huis staat rondom in het water. 

 

Het huis en zijn directe omgeving is niet toegankelijk maar het landgoed rondom is opengesteld.


Buitenplaats zypendaal in Arnhem.

 

Huis Zypendaal is een landhuis, het stamt  circa 1784. Op deze plaats stond al eerder een Huis zypendaal. Het huis is in 1883/84 gerestaureerd en kreeg een toren aan de achterzijde. De beneden verdieping is ingericht als museum.

 

Het huis is in de zomermaanden opengesteld, het park is vrij toegankelijk.


Kasteel de Schaffelaer in Barneveld.

 

Schaffelaer is gebouwd in 1850 vlak bij de plaats van een  voorganger dat is verwoest in circa 1585.  In 1967 kwam het in handen van de gemeente die het restaureerde. Sinds 2010 wordt het verhuurd voor feesten en partijen.

 

Het kasteel is niet vrij toegankelijk maar het park rondom is opgesteld.


Huis Molecaten in Hattem.

 

Dit huis werd gebouwd in circa 1637 op een terrein bij een huis met watermolen.  Na verloop van tijd werd het huis verwaarloosd maar later opgeknapt. na 1987 is het verhuurd voor particulieren bewoning.

 

Het huis en zijn omgeving is niet toegankelijk maar van de smalle weg aldaar wel goed zichtbaar.


Kasteel Neerijnen in Neerijnen.

Het oorspronkelijke kasteel is gebouwd de 14e eeuw, circa 1350. Het huidige kasteel is in circa 1600, op de fundamenten van het eerste kasteel gebouwd. In de 18e eeuw is het grondig verbouwd en in de 19e eeuw is er 'n vleugel aangebouwd, (het laagste gedeelte). In 1975 is het verbouwd tot gemeentehuis van Neerijnen. 

 

Het kasteel is alleen te bezoeken als gast van het gemeentehuis, de omgeving is vrij toegankelijk. 


Huize Zwaluwenberg in't Harde.

De buitenplaats is gebouwd in 1728 op de fundamenten van het vroegere kasteel Wijnbergen. De buitenplaats heeft twee bijgebouwen die in de 19e eeuw nog uitgebreid zijn. Het gebied binnen de slotgracht is niet toegankelijk voor het publiek.

 

Het huis en de omgeving zijn niet toegankelijk, wel als er in de zomermanden exposities worden gehouden. Het landgoed is wel opengesteld.


Kasteel Ter Horst in Loenen.

Ter Horst is een kasteel dat is gebouwd rond 1557 op de kelders van een vroeger kasteel dat in circa 1334 verwoest zou zijn. Omstreeks 1791 is tijdens een verbouwing de voorzijde naar de vroegere achterzijde overgebracht, tevens werd het voorplein aangelegd en werden de twee bouwhuizen gebouwd. Het linker bouwhuis heeft jarendienst gedaan als schuilkerk voor de rooms katholieke kerk in Loenen. De oranjerie met trapgevel was vroeger de graanschuur.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen, maar het linker bouwhuis is el te bezoeken. Vanaf de weg is het kasteel goed te zien.

Huis Voorstonden in Brummen.

Voorstonden is een havezate met een middeleeuwse oorsprong. Het huidige huis is ontstaan rond 1824 na een grondige verbouwing van de middeleeuwse voorganger. De huidige grachten zijn uitgegraven in de 16e eeuw. Tegenwoordig is het een fraaie buitenplaats. 

 

De buitenplaats en zijn omgeving zijn niet toegankelijk, maar het landgoed is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg is het huis redelijk zichtbaar,


 Buitenplaats Engelenburg in Brummen.

Het oorspronkelijk kasteel is omstreeks 1624 verwoest. De huidige buitenplaats is gebouwd na grondige verbouwingen in 1828 op de kelders van zijn voorganger, in de muren van de kelders zijn nog duidelijk muurfragmenten uit de middeleeuwen zichtbaar. In 1988 is gerestaureerd en ingericht als hotel&restaurant en conferentieoord. Het 17e eeuwse koetshuis is verbouwd in de 19e eeuw.

 

De buitenplaats is te bezoeken als gast van het hotel en restaurant. Het landgoed waarin het is gelegen is open gesteld voor wandelaars.

Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Huis Middachten in De Steeg.

De oorsprong van het kasteel ligt in de 1315, een tweede kasteel, een vierkante woontoren is ontstaan tussen 1354 en 1357. Deze woontoren had twee vleugels rond een binnenplaats, later werd er nog 'n voorburcht bij gebouwd. Rond 1624 en 1629 is het verwoest maar in 1643 was het weer geheel hersteld. Tussen 1694 en 1697 is het kasteel ingrijpend verbouwd en uitgebreiden kreeg toen zijn huidige vorm. Aan het voorplein staan twee fraaie bouwhuizen, en het geheel is omgracht. Het kasteel is tussen 1967-1971 gerestaureerd.

 

Het kasteel en de tuinen zijn te bezichtigen d.m.v. rondleidingen, vanaf de weg is het kasteel redelijk zichtbaar.


Huis te Lathum in Lathum.

Kasteel lathum is een adellijke woning en een voormalige havezate, op een oude oorkonde uit 1355 wordt het voor het eerst vermeld. gemeld dat het kasteel was verwoest door brandstichting. rond 1672 is het huis belegerd, er wordt geen melding gedaan van verwoesting.

in de 18e eeuw was het huis in vervallen toestand en werd het gebruikt als boerderij, het werd wel gerestaureerd. In de 2e Wereldoorlog werd er 'n toren opgeblazen, deze werd later afgebroken de rest bleef gespaard. In 2008 vond er 'n ingrijpende renovatie plaats en werd het weer ingericht als woning. 

 

Het huis is niet te bezoeken, maar vanaf de weg goed te zien.


Kasteel Oldenaller in Putten. 

De oorsprong van dit kasteel ligt voor 1494, het is afgebroken rond 1655. Het huidige kasteel is direct daarna opgetrokken. Tegenwoordig is het eigenlijk een landhuis dat is gelegen in een fraai landgoed. Omstreeks 1850 wordt het huis gemoderniseerd en werd het torentje op het huis geplaatst en in 1975 wordt het huis gerestaureerd.

 

Het huis en directe omgeving is niet toegankelijk voor het publiek, het landgoed is opengesteld voor wandelaars. 


Huis te Leuvelum in Leuvenum.

Het eerste huis Leuvenum  bestond al in 1720, dit huis is afgebroken rond  1854. Het huidige huis, een fraaie buitenplaats is gebouwd tussen 1921 en 1923.  In 1944 werd het huis gevorderd door de Duitsers. Aan het einde van de oorlog, in januari 1945, deden de Duitsers een inval in het huis waarbij de familie is werd gevangen genomen, zij keerde niet meer terug. 

 

Het huis en zijn directe omgeving zijn niet toegankelijk, maar vanaf de weg is het goed zichtbaar. 


Kasteel Salentein in Nijkerk.

In de 16e eeuw stond op deze plaats een boeren hofstede. In de 18e en 19e eeuw vonden er verbouwingen plaats die het huidige huis zijn aanzien gaven. In die periode zijn de twee hoektorens toegevoegd. Het huis wordt kasteel genoemd maar is eigenlijk een buitenplaats. Bij het huis behoren een tweetal bruggen, een koetshuis met schuur, een dorsmolen, een dubbele dienstwoning, een grafkelder en een tuinmuur met schuur. tegenwoordig dient het als restaurant en kantoor.

 

Het huis is niet toegankelijk maar het koetshuis is wel toegankelijk maar alleen als gast van het restaurant. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Ophemert in Ophemert.

Dit kasteel is eigenlijk een historische buitenplaats uit de 17e eeuw. Het is een rechthoekig huis met hoektorens. De oudste vermelding van een kasteel, in een document, dateert uit 1403. Dit kasteel moest verbouwd worden omdat het zou zijn verwoest door de Fransen. na de verbouwing vormde de huidige bouwvorm. In het huis is een Bed & Breakfast aanwezig.

 

Het kasteel is alleen toegankelijk voor gasten, er worden veel concerten gegeven en het is een trouwlocatie. Van af de weg is het redelijk zichtbaar.


Kasteel Wijenburg in Echteld.

Wanneer het kasteel is ontstaan is niet bekend,  Maar de oudste vermelding van een woontoren stamt uit circa 1178. Rond 1400 was het kasteel al uitgebreid met diverse vleugels en torens. omstreeks 1493 is het verwoest door brandstichting maar in de 16e eeuw was het hersteld. In 1956 was het 'n bouwval geworden maar  in 1957 volgde een restauratie die in 1977 werd voltooid. Tegenwoordig doet het dienst als trouwlocatie, en voor feesten en vergaderingen en andere evenementen.

 

Het kasteel is te bezoeken als gast en vanaf de weg en uit het park goed zichtbaar.


Kasteel De Kelder in Doetinchem.

Het kasteel hete vroeger Hagen en was een havezate, gesticht in de middeleeuwen, vermoedelijk de 15e eeuw. Na een grote brand in circa 1656 heeft het zijn huidige vorm gekregen, veel is er toen gesloopt omdat het zwaar was beschadigd. Rond 1900 is het gebruikt als jachtslot en padvinder clubhuis. In 1934 heeft er opnieuw een brand gewoed en is daarna weer hersteld.  Omstreeks 1974 is het gerestaureerd en is geworden tot streekmuseum. Na 2010 vinden er diverse evenementen plaats.

 

Het kasteel is toegankelijk tijdens evenementen en het landgoed waarin het zich begeeft is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg is het nauwelijks zichtbaar maar vanuit de omgeving is het goed te zien.


Kasteel Rosendael in Rozendaal.

Rosendael is in ieder geval ontstaan voor 1313. De ronde donjon is een van de grootste in Nederland van zijn soort, hij is oorspronklijk hoger geweest als tegenwoordig. Na 1579 is er veel aan het kasteel gewijzigd door diverse verbouwingen. Van dit kasteel is alleen de Donjon overgebleven. In 1722 werd aan de toren een vierkant huis gebouwd, en diverse bijgebouwen later kwam het in verval. Het kasteel en de tuin zijn gerestaureerd. 

 

Het kasteel is gedeeltelijk voor publiek opengesteld en het park is toegankelijk voor wandelaars. Vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.


Buitenplaats Kernhem in Ede.

De buitenplaats is gebouwd rond 1803 op de fundamenten van een vroegere burcht. Deze vroegere burcht behoorde bij een aantel versterkingen langs de grens van het oude sticht Utrecht. In de 19e eeuw diende het huis als meisjes kostschool, Het huis werd bewoond tot 1968 en was toe behoorlijk in verval, er was een grote restauratie noodzakelijk. Sinds de jaren negentig van de 20e eeuw is de benedenverdieping van het Huis Kernhem in gebruik voor het sluiten van huwelijken, voor kunstexposities en voor muziekuitvoeringen. Het koetshuis is in gebruik als pannenkoekenhuis.

 

Het huis is toegankelijk als gast en is vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Hackfort in Vorden.

Kasteel Hackfort is gebouwd als donjon tussen 1367 en 1376. tijdens de Tachtigjarige oorlog in 1586 is het verwoest. Omstreeks 1598 is het herbouw en rond 1788 flink uitgebreid, het poortgebouw werd later afgebroken en de grachten gedicht. het kasteel ligt fraai tussen bossen en weilanden. het koetshuis stamt uit 1881 en staat op de plek van een vroeger poetshuis. in de directe omgeving is ook een oude watermolen aanwezig.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar de moestuin is toegankelijk, het landgoed rondom is vrij toegankelijk voor wandelaars.


Buitenplaats Sonsbeek in Arnhem.

De buitenplaats werd gebouwd als 'n rechthoekig vierkant huis tussen 1742 en 1744. Ongeveer rond 1822 worden de twee zijvleugels toegevoegd en wordt het vierkante midden gedeelte hoger opgebouwd, tevens werd het voorzien van de witte pleisterlaag. tegenwoordig is de buitenplaats een restaurant.De buitenplaats is gelegen boven op een grote heuvel.

 

De buitenplaats is toegankelijk als gast en het landgoed waarin het is gelegen is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg en vanuit de omgeving is het goed zichtbaar.


Kasteelheuvel Bronckhorst in Bronkhorst.

Kasteel Bronckhorst was van oorsprong een militair versterkte burcht. Wanneer het is ontstaan is niet bekend, vermoedelijk in de 10e eeuw. het was gebouwd op een heuvel. Tijdens de middeleeuwen heeft het kasteel het zeer waar te verduren gehad door diverse belegeringen. In de Tachtigjarige Oorlog rond 1582 is het 9 maanden bezet geweest en in brand gestoken. 'n tijdje daarna is het weer deels bewoonbaar gemaakt. In de 18e eeuw is het uiteindelijk in verval geraakt en moesten diverse delen afgebroken worden, allen de Donjon (grote brede ronde toren) werd nog opgeknapt. Rond 1920 werden de laatste restanten, ook de hoge toren, van het kasteel Bronckhorst ten gesloopt. Alleen de opgeworpen slotheuvel is sindsdien nog aanwezig. De kapel van het kasteel is 1964 gerestaureerd en is de derde kapel die op dezelfde plaats is gebouwd. 'n Vroegere zaalgebouw uit de 16e eeuw in de omgeving dat nog bij het kasteel behoorde is gerestaureerd in 2000 het os gebouwd op de oude stadsmuur na een grote stadsbrand.

 

De slotheuvel is vrij toegankelijk en vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Slangenburg in Doetinchem.

Het oorspronkelijk kasteel ontstond rond 1354, dit werd afgebroken in ongeveer 1585.  Omstreeks 1612 eeuw werd het herbouwd.  De laatste Leden van de Duitse familie  die het kasteel particulier hebben bewoond liggen begraven op een bijzondere begraafplaats naast de slotgracht. Het kasteel wordt gebruikt als gastenhuis van een abdij.

 

Het kasteel is niet te bezoeken, maar het landgoed en de kapel van het klooster zijn toegankelijk voor publiek. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Appeltern in Appeltern.

 

Kasteel Appeltern is eigenlijk een zogenaamde heerlijkheid, het is ontstaan na een grote verbouwing in 1686 op de fundamenten van een groter kasteel uit de 12e eeuw, circa 1339. Aan het einde van de 18e eeuw werd de beide bouwhuizen gebouwd, deze staan aan een laantje over de gracht. in de tweede helft van de 19e eeuw is 'n groot deel van de heerlijkheid gesloopt omdat het zeer bouwvallig was geworden. Het washuis, naast de heerlijkheid is gerestaureerd, dit was eens een zijvleugel van het vroegere kasteel, dit is in 1995 verbouwd tot woonhuis. De beide inrij hekken zijn behouden gebleven maar hebben el een opknapbeurt nodig.

 

Het huis is niet te bezoeken maar is vanuit de omgeving goed te zien. 


Kasteel Keppel in Laag Keppel.

Kasteel keppel is al een oud kasteel, van oorsprong is het gebouwd rond 1350. In de tachtigjarige oorlog is het diverse keren verwoest. rond 1582 is het tenslotte tot ruïne vervallen, Het huidige kasteel is rond 1609 gebouwd op de oude fundamenten. Na 1614 werd de indrukwekkende topgevel tegen de zijgevels van de poort geplaatst. Tussen 1740 en 1750 werd de achterzijde uitgebreid en het poortgebouw werd direct hierna grondig verbouwd. In 1850 werd aan de achterzijde een vleugel gebouwd die de andere delen van het kasteel met elkaar verbond waarbij het zijn tegenwoordig uiterlijk kreeg.

 

Het kasteel wordt nog steeds privé bewoond en is niet te bezichtigen, vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.


Kasteel de Boetselaersborg in 's-Heerenberg.

De Boetselaersborg is een klein kasteeltje. Het kasteeltje wordt ook wel Drost Daemhuis genoemd. Het kasteeltje werd in 1550 gebouwd. Vroeger lag er een gracht om het kasteeltje. Het behoort tot de bezittingen van Huis Bergh.

 

Het kasteeltje is niet te bezichtigen, vanaf de weg is het redelijk zichtbaar. 

De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1