Kastelen & burchten in de provincie Limburg

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting  van de foto's op elke eerste foto van elke serie.Ruïne van De burcht van Kessel in Kessel ( ook wel keverberg genoemd).

 

De oorsprong van de burcht ligt in de 12e eeuw, na opgravingen is gebleken dat op deze plaats al in de 9e eeuw 'n houten versterking aanwezig is geweest, resten hiervan zijn in de opgeworpen terp gevonden. De burcht is omstreeks 1597 verwoest maar weer opgebouwd en verder uitgebreid. In 2013 is een zeer grote restauratie gestart en is de burcht met nieuwbouw weer intact gemaakt.

 

De burcht is te bezoeken en is van uit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Horn in Horn.

 

Het kasteel is een zeer oude burcht en stamt uit de 10e  of 11e eeuw. In een brief uit 1243 wordt het eigenlijk voor het eerst vermeld. Omstreeks 1702 is het verwoest maar weer hersteld en uitgebreid. In 1948 brandde het woongedeelte uit, dit is pas weer rond 1954 hersteld waarbij ook de toegang werd verlegd.

 

Het kasteel is soms op aanvraag te bezoeken en de omgeving is opengesteld vandaar uit is het goed te zien.


Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek.

 

Hoensbroek is een van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 13e eeuw. De hoge ronde toren is het oudste gedeelte. Het kasteel heeft twee poortgebouwen en twee voorpleinen. In de 14e, 15e en 16e eeuw is het steeds uitgebreid. Het grote woongebouw stamt uit de 17e eeuw. In de 18e eeuw is het door leegstand in verval geraakt. Van 1930 t/m 1940  en van 1986 t/m 1989 is het kasteel uitgebreid gerestaureerd.

 

Het kasteel is te bezichtigen en de omgeving is toegankelijk. Van uit de omgeving is het goed zichtbaar. 


Kasteel Arcen in Arcen.

 

Het eerste kasteel Arcen is ontstaan tussen 1511 en 1522. Omstreeks 1646 is dit kasteel gesloopt maar in 1651-1653 is het herbouwd. Het hoofdgebouw is opgetrokken in de 18e eeuw. In de 19e eeuw  is een van de zijvleugels afgebroken, het was zwaar beschadigd door brand, sindsdien is het een L-vormig gebouw.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar de tuinen zijn toegankelijk. Van uit de omgeving is het kasteel goed te zien.  


Kasteel Eijsden in Eijsden.

 

'N huis Eijsden werd al genoemd in 1434. Het huidige kasteel is gebouwd rond 1636. omstreeks 1767 is het flink verbouwd. Tegenwoordig dient het als recreatie bewoning en hotel&restaurant.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar het park met tuinen is vrij toegankelijk, vandaar uit is het goed zichtbaar.


Kasteel Well in Well.

 

Kasteel Well is gebouwd in de 14e eeuw. Achter het kasteel staat nog een ruïne van 'n ronde toren een vroeger kasteel. In de Tweede Wereldoorlog is het zwaar beschadigd geraakt en is na de oorlog weer fraai gerestaureerd. Het kasteel dient tegenwoordig als hogeschool.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar. 


Kasteel Schaloen in Oud Valkenburg.

 

De oorsprong van Schaloen is een 12e eeuws kasteel, dit is verwoest. Het tweede kasteel werd gebouwd in de 16e eeuw. Later is het door leegstand in verval geraakt en in de 19e eeuw werd de ruïne van dit kasteel weer geheel opgebouwd. 

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar de omgeving is vrij toegankelijk. In enkele bijgebouwen kan er gelogeerd worden.


Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch.

 

Daelenbroeck was oorspronkelijk een grote burcht uit 1326, het werd toen voor het eerst genoemd. Het was een vierkante kasteel met 'n grote vierkante en twee ronde torens. In de 18e eeuw kwam dit in verval; en werd tenslotte afgebroken. Wat nu rest is de voorburcht, het heeft 3 vleugels rondom een binnenplaats en aan de voorzijde is het poortgebouw dat de binnenplaats afsluit, stamt uit 1707.

 

De voorburcht kan als hotelgast bezocht worden en de omgeving is opengesteld. Van uit de omgeving is het redelijk zichtbaar.


Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst. 

 

Het huidige bouwwerk is ontstaan in de 17e eeuw. Reeds in de middeleeuwen stond hier al een kasteel. Het huidige kasteel is nog gedeeltelijk omgracht. In de 18e en 19e eeuw is veel verandert aan de vorm. Rond 2002 is het gerestaureerd waarbij er 10 recreatie appartementen zijn aangebracht in het kasteel. Tegenwoordig is er 'n camping bijgelegen naast het kasteelterrein.

 

Het kasteel is toegankelijk als gast van de appartementen. Het is goed zichtbaar vanaf de weg.


Kasteel Baexem in Baexem.

 

Baexem is ontstaan uit een middeleeuws kasteel uit circa 1344.  De huidige gebouwen zijn van 1676 en jonger. De vleugels zijn in de 18e eeuw bijgebouwd. Naast de ingang stond vroeger een woontoren en was geheel omgracht. Het kasteel is on het verleden gesplitst in twee woningen, het linker is ingericht als hotel. 

 

Het kasteel is toegankelijk als gast en de tuin is te bezoeken, vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Buitenplaats Aerwinkel in Posterholt.

 

Aerwinkel in het Limburgse Posterholt werd voor het eerst genoemd in 1544, en was waarschijnlijk een hoeve. Wanneer het toenmalige huis is verdwenen is niet bekend. In 1854 werd het huidige landhuis gebouwd. 

 

Het huis is niet toegankelijk, het park is opengesteld.


Kasteel Ernstein in Kerkrade.

....

Het kasteel is ontstaan in de eerste helft van de 14e eeuw. In 1708 werden diverse bijgebouwen verwoest door brand. Het huidige kasteel is gedouwd rond 1722. In 1940 is het in handen gekomen van de gemeente Kerkrade die het inrichtte als streekmuseum, tegenwoordig is het 'n hotel&restaurant. Bij het kasteel behoort 'n groet boerenhoeve.

 

Het kasteel is te bezoeken als gast van het hotel en is vanaf de weg goed te zien.


Kasteel Amstenrade in Amstenrade.

 

Amstenrade is een 12e en 13e eeuws kasteel, er was toen sprake van een groet burcht. Het bestond uit 'n rechthoekig kasteel met 3 ronde en 1 vierkante toren. In de huidige toren die is gebouwd rond 1609 zijn nog delen van de oude toren aanwezig.  Het huidige bouwwerk met koetshuis en schuren zijn ontstaan tussen 1781-1784 en wordt nog steeds privé bewoond.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk war wel goed zichtbaar vanaf de weg.


Kasteel Doenrade in Doenrade.

 

Doenrade is van de oudste kastelen van Nederland en is ontstaan rond 1117.  Het huidige kasteel is gebouwd in de 16e eeuw en in de 18e eeuw is het flink verbouwd  en kreeg toen zijn tegenwoordig uiterlijk. Het is tegenwoordig in gebruik als hotel&restaurant.

 

Het kasteel is te bezoeken als gast en is vanaf de weg goed te zien. 


kasteel Borgharen te Borgharen.

 

Kasteel Borgharen is een van oorsprong middeleeuws kasteel. In 1318 en 1483 is het kasteel verwoest maar herbouwd in de 15e eeuw. In 2008/2009 is het kasteel opgeknapt. Het poortgebouw stamt uit de 18e eeuw. In 1985 werd de spits van de rechter hoektoren vernield door blikseminslag. Vanaf 2005 was het kasteel grotendeels onbewoond waardoor het verval snel toesloeg. Sinds 2014  wonen er nieuwe eigenaren op het kasteel, die het willen restaureren  de komende 10 jaar.

 

Het kasteel was te bezoeken, mij is niet bekend of dat tegenwoordig nog het geval is.  Vanad de weg is het kasteel redelijk zichtbaar. 


Kasteel Wittem in Wittem.

 

In 1220 was het kasteel al bekend, het werd in die periode uitgebreid.  Rons 1330 had het wel 5 torens. Na 1444  beleefde het kasteel een enorme groei, echter in 1559 werd het bijna volledig verwoest maar werd rond 1619 herbouwd. en werd in 1764 gerestaureerd.  In 1969 werd het kasteel gerenoveerd en ingericht als hotel&restaurant. 

 

Het kasteel is te bezoeken als gast en is van uit de omgeving goed zichtbaar.


Ruïne  kasteel Montfort in Montfort.

 

Kasteel Montfort was oorspronkelijk een waterburcht uit circa 1260. Na diverse verwoestingen en verval is het in 1685 afgebroken maar later weer herbouwd. Na verval is tussen 1950 en heden geconsolideerd en worden enkele delen weer herbouwd. 

 

Het kasteel en de omgeving zijn op aanvraag te bezoeken en is vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Wijnandsrade in Wijnandsrade.

 

Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw en was een vierkante verdedigings toren. Tussen 1554 en 1563  werd 'n groter kasteel gebouwd naast deze toren. De westvleugel van het huidige kasteel uit 1775, dat is uitgebreid en verfraaid, is daar 'n deel van. Rond 1980 is het kasteel gerestaureerd. In 'n deel van het gebouw zijn appartementen ingericht die nu particulier bewoond worden en 'n aantal kantoren hebben zich er in gevestigd.

 

'n deel van het kasteel is te bezoeken en vanaf de weg is het goed zichtbaar.

Kasteel de Erp in Baarlo.

 

De Erp is van oorsprong gebouwd rond 1200, het huidige kasteel op deze plaats stamt uit de 17e eeuw. Het kasteel is diverse keren belegerd geweest en verwoest. Omstreeks 1974 is het volledig gerestaureerd en sindsdien in particulier bezit en wordt bewoond.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar vanuit de omgeving goed te zien.


Kasteel Borggraaf in Lottum.

 

Kasteel borggraaf stamt uit 1551, maar werd al 1501 genoemd als hof. Tegenwoordig is het 'n landhuis met voorplein en diverse bijgebouwen. Het kasteel is rond 1555 verder uitgebreid. De voorhof is deels 18e en 19e eeuws. Pas in 1921 is de toren aan de achterzijde toegevoegd. 

 

Het kasteeltje is niet te bezichtigen maar is vanaf de weg bijzonder goed te zien.


Kasteel kaldenbroek in Lottum.

 

De oudste vermelding van het kasteel ligt rond 1394. Van het kasteel is alleen bekend dar het vele malen is verbouwd. Het had in ieder geval 'n voorhof met diverse bijgebouwen zoals een voorhof met poortgebouw en was omringt door grachten. Het huidige hoofdgebouw is niet groot, In de muren is veel mergel verwerkt van veel voorgaande verbouwingen. Een oude schuur uit 1550 is in het verleden afgebroken en ook zijn de grachten grotendeels verdwenen. Tegenwoordig is de woonburcht verdeeld in twee vakantie woningen.

 

Het kasteel is niet vrij toegankelijk maar de omgeving mag vrij betreden worden, vanuit de omgeving is het redelijk zichtbaar.

De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1