Kastelen & burchten in de provincie Noord Brabant

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting  van de foto's op elke eerste foto van elke serie.Kasteel Dussen in Dussen.

 

Dussen is oorspronkelijk een 12e eeuws kasteel. Het oorspronkelijk kasteel is in 1421 verwoest door een stormvloed. Het huidige kasteel stamt uit de 15e eeuw. Tijdens 'n restauratie is de poorttoren die net achter de twee ronde torens stond afgebroken.

 

Het is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en van uit de omgeving goed te zien.


Kasteel Croy in Aarle-Rixtel.

 

Kasteel croy stamt waarschijnlijk uit de 15e eeuw. In 499 wordt het genoemd. Daarvoor was er sprake van een slotje. Het kasteel heeft voor Nederland wel een afwijkende vorm.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar de omgeving is vrij toegankelijk en van uit de omgeving is het goed te zien.


Kasteel Bouvigne in Breda.

 

Het is niet bekend hoe oud dit kasteel is, maar rond 1554 was er op deze plaats 'n stenen hoeve. Dit huis is in de loop der tijd steeds uitgebreid tot het huidige kasteel. Van 1640 t/m 1774 was het in handen van 4 Prinsen van Oranje, daarna is het na verwaarlozing  opgeknapt. Het kasteel bezit een drietal tuinen.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar de tuinen zijn toegankelijk. Vanaf de weg is het van over de grote vijver goed te zien.


Kasteel Helmond in Helmond.

 

Kasteel Helmond is gebouwd in 14e eeuw ter vervanging van een eerder 12e eeuws kasteel dat in de nabijheid stond, het is een zogenaamde waterburcht. Vroeger was het door twee grachten omringt. Het heeft veel van zijn middeleeuwse vorm behouden. In 1549 heeft er 'n grote brand gewoed , die 'n flink deel verwoest, dit is later weer hersteld. Jaren lang heeft het gediend als gemeente huis maar tegenwoordig is het 'n museumkasteel. 

 

Het kasteel en het park zijn toegankelijk en van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Slot Limburg in Oosterhout.

 

Dit is een van de vele slotjes die Oosterhout rijk is geweest. Het slotje was van oorsprong een omgrachte hoeve die in 1454 tot slotje werd uitgebouwd. Van 1875 t/m 1879 hebben er zusters gewoond die waren gevlucht uit Pruissen. het heeft ook nog dienst gedaan als gemeentehuis.

 

Het slotje is niet toegankelijk maar het park is opengesteld.


Ruïne Groot Kasteel Deurne in Deurne.

 

De ruïne is het restant van het Groot kasteel uit de 14e eeuw. In de 18e eeuw is het totaal verbouwd en is er 'n deel toegevoegd. Na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is het gedeeltelijk afgebroken, de rest is gerestaureerd.

 

De ruïne en zijn omgeving zijn vrij toegankelijk en van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Klein kasteel Deurne in Deurne.

 

De oorspronkelijke woontoren stamt uit de 14e eeuw. In de 17e eeuw is het uitgebreid met de huidige aanbouwen. Tegenwoordig dient het als ontvangstruimte voor belangrijke gasten van de gemeente.

 

De woontoren en zijn omgeving zijn niet vrij toegankelijk maar vanaf de weg goed te zien. 


Kasteel Henkenshage in Sint Oedenrode.

 

Het kasteel is in de 14e eeuw gebouwd als slotje, in 1850 is het verbouwd en kreeg zijn huidige vorm. Er zijn nog middeleeuwse delen is de muren aanwezig.

 

Het kasteel is niet vrij toegankelijk, alleen tijdens evenementen maar het park is opengesteld voor wandelaars. Van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Kasteel Dommelrode in Sint Oedenrode. 

 

Dommelrode is ontstaan is ontstaan in de 16e eeuw en droeg toen de naam De Bocht. Na 1804 hete het Dommelrode.Het was van oorsprong een omgracht en versterkt huis. Het huidige kasteel ontstond grotendeels tijdens een verbouwing 1603. het kasteel heeft jaren lang gediend als klooster,  in 1856 werd een kapel gebouwd. Het hete in die periode klooster Mariëndaal. In 1954 werd het aangekocht door de gemeente aldaar en werd ingericht als gemeente huis. Tussen 1961-1963 is het kasteel gerestaureerd en is voor een deel ingericht als museum

 

Het kasteelmuseum is toegankelijk en vanaf de weg is het kasteel goed zichtbaar.

Jachtslot "Het Kasteel" in Hilvarenbeek..

 

Hit landhuis ,dat is het eigenlijk stamt uit 1870. Door de twee ronde torentjes aan de voorzijde lijkt het op 'n kasteeltje, vandaar de naam. Hij het huis behoort 'n stal en 'n koetshuis staat in een groot landgoed.

 

Het huis is niet te bezoeken maar het landgoed is opengesteld.


Kasteel Loon op Zand in Loon op Zand.

 

Het kasteel is tegenwoordig een omgracht landhuis op de plaats van een vroeger kasteel dat was ontstaan in circa 1387. Oorspronkelijk was het een vierkante woontoren maar dit is in de 15e en 16e eeuw uitgebreid. In circa  1777 zijn er delen gesloopt, de woontoren werd ingekort en opgenomen in een nieuw huis, en werd het koetshuis toegevoegd. Se oude kelder werd gehandhaafd. Het huis wordt nog steeds particulier bewoond.

 

Het huis en zijn omgeving zijn niet toegankelijk nar is vanaf de weg redelijk zichtbaar.


Slot Brakenstein in Oosterhout.

 

Het slot is tegenwoordig een buitenplaats. In 1422 was er sprake van een omgrachte boerderij. Omstreeks 1569 werd er gesproken van een huys Ten Brake. In de 18e eeuw bestond het huis uit twee haaks op elkaar staande vleugels, Bij een latere verbouwing zijn deze samengevoegd tot het huidige vierkante huis. In circa 1840 is de gracht gedempt en een poortgebouwtje afgebroken. Tegenwoordig dient het als kantoor.

 

Het huis is niet vrij toegankelijk maar van uit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Geldrop in Geldrop.

 

Kasteel Geldrop gaan terug tot in 1340 en had 'n fraaie voorburcht en een woontoren. in 1616 werd er een nieuw kasteel gebouwd. Dit is zichtbaar, samen met de oude woontoren, op oude tekeningen. Later in de tijd is de woontoren gesloopt. In de 17e en 18e eeuw is het kasteel flink verwaarloosd maar daarna gerestaureerd. tegenwoordig is het gedeeltelijk  als museum in gericht d.m.v. een oudheidkamer.

 

Het kasteel is te bezoeken en vanaf de weg redelijk zichtbaar.  


Kasteel Heeze in Heeze.

 

Kasteel Heeze is een voorburcht waarvan het kasteel nooit is gebouwd.  Het is gelegen op het terrein van het vroegere kasteel Eymerick. Hiervan staat nog een vleugel achter in de tuin. Het oude kasteel Eymerick was toen zeer vervallen en werd besloten een geheel nieuw en veel groter kasteel te laten bouwen op de plaats van het oude. De plannen zijn nooit verwezenlijkt, alleen de voorburcht is gereedgekomen, en wel in 1665. Rond 1800 is de toegang nog verbouwd. 

 

Het kasteel is te bezichtigen, omdat het achter in het landgoed ligt is het vanaf de weg niet zichtbaar.


Kasteel Gemert in Gemert.

 

Met de bouw van dit kasteel is begonnen in circa 1391. Omstreeks 1740 werd er 'n nieuw hoofdgebouw opgetrokken, rond een binnenplein.

In het westelijk deel van het kasteel heeft een tijdlang een katoenspinnerij gehuisvest. In 1881 is er veel schade aan het kasteel toegebracht door een flinke brand, dit werd hersteld en in 1936 werd er 'n kapel gebouwd. in 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er 'n vleugel in brand geschoten en ging verloren, later is er nieuwbouw op deze plek gebouwd. Het poortgebouw stamt uit circa 1600.

 

Het kasteel is niet toegankelijk, vanaf de weg is het goed zichtbaar. 


Kasteel van Breda in Breda.

 

Dit kasteel is ontstaan rond 1353 en heeft 4 hoektorens. het kasteel is in 1536 verbouwd en in 1540 werd de slotkapel toegevoegd. Tussen 1686 en 1695 werd het kasteel verder uitgebreid. Bij het kasteel ligt een versterking. Veel van deze oorspronkelijke versterkingen is niet meer aanwezig, slechts twee torens zijn nog aanwezig.aan het "Spanjaardsgat" . Sinds 1826  is de Koninklijke Militaire Academie gevestigd in het kasteel.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar op open monumenten dag is het toegankelijk. Vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.  


Kasteel Asten in Heusden.

 

Van kasteel Asten is slechts 'n ruïne over,  Het poortgebouw is nog wel aanwezig. De oorsprong van het kasteel licht rond 1221 maar pas rond 1442 werd er bekendheid aan gegeven tijdens de bouw van een nieuw versterkt huis. In de 16e eeuw werd op dezelfde plaats een groot kasteel gebouwd. De oudste beschrijving van dit kasteel dateert van 1640. Aan beide zijden van het kasteel stond 'n vierkante toren, de voorhof was gebouwd in een U-vorm en bestond uit een centraal poortgebouw. Aan het einde van de 18e eeuw is het verval ingetreden en werd het niet meer bewoond. Tijdens de 2e Wereldoorlog, in 1944 is het kasteel gebombardeerd en sindsdien staat er nu de ruïne op het binnen terrein, het poortgebouw is gespaard gebleven en wordt nog particulier bewoond.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen en vanaf de weg bijna niet te zien.

De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1