Kastelen & burchten in de provincie Noord Holland

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting  van de foto's op elke eerste foto van elke serie.Kasteel Radboud in Medemblik.

 

Radboud is ontstaan rond 1288 en is een zogenaamde dwangburcht. Het kasteel is voorheen vele malen groter geweest, daarvan resteren nog twee woonvleugels, twee vierkante torens en een ronde hoektoren. De rest is in de loop der eeuwen verdwenen, alleen de contouren van drie grote ronde torens zijn nog zichtbaar. In 1578 kreeg de stad stadswallen waardoor het kasteel zijn verdedigbare functie verloor en langzamerhand in verval raakte. Tegenwoordig is het kasteel een museum.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en is vanuit de omgeving bijzonder goed te zien.


Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht.

 

Sypesteyn is een nog zeer jong kasteel en is gebouwd tussen 1902-1927 als herinnering aan de bewoners van zijn voorganger, een kasteel dat verwoest was in 1664. Het oorspronkelijke bouwjaar hiervan is niet bekend. Het huidige kasteel is een museumkasteel gebouwd op de oude fundamenten.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en de tuin is toegankelijk. Van uit de omgeving is het redelijk zichtbaar.


Kasteel Assumburg in Heemskerk.

 

Assumburg dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw.  Omstreeks 1546 kreeg het na een grote verbouwing zijn huidige vorm. Omdat het vrij dunne muren heeft, circa 60 cm is het geen verdedigbaar kasteel.(normaal heeft een verdedigbaar kasteel uit de middeleeuwen muren van 1,50 meter tot wel bijna 2.00 meter dik). Na 1867 kwam het kasteel leeg te staan en kwam in vervallen toestand. Rond 1980 is het gerestaureerd. Tegenwoordig is het in gebruik als hotel.

 

Het kasteel is niet vrij toegankelijk maar de tuinen zijn opengesteld. Vanaf de weg is het nauwelijks zichtbaar.


Kasteel Nederhorst in Nederhorst Ter Bergh.

 

Nederhorst is gebouwd in de 13e eeuw, vanaf 1536 behoorde het kasteel tot de ridderhofstede. in 1672 is het kasteel verwoest door brandstichting en werd herbouw als een vierkant kasteel met op de hoeken 'n 6 kantige toren. Halverwege de 18e eeuw kreeg het zijn huidige vorm.In 1971 brandde kasteel nogmaals helemaal uit maar werd ook dit keer weer herbouw. Het kasteel herbergt 'n unieke klokken verzameling.

 

De verzameling kan bezocht worden. Het kasteel is door de dichte bebossing nauwelijks te zien. 

 


Kasteel Muiderslot in Muiden.

 

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel, het is rond 1370 herbouwd, vermoedelijk op de plaats van een vroegere voorganger uit 1296. Omstreeks 1577 werd het kasteel tijdens de Tachtig Jarige Oorlog door Willem van Oranje ingenomen. Vanaf 1795 wordt het niet meer bewoond en raakte daardoor in verval. en sinds 1878 een Rijksmuseum. De eerste restauratie begon in 1895, de tweede, waarbij ook de directe omgeving in 17e eeuwse staat werd teruggebracht, in 1955.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v rondleidingen en is vanuit de omgeving goed te zien.

De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1