Kastelen & burchten in de provincie Overijssel

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting  van de foto's op elke eerste foto van elke serie.Kasteel Nijenhuis in Heino.

 

Het kasteel werd voor het eerst genoemd in 1382, in 1680 werd het huidige kasteel op de  fundamenten gebouwd. Omstreeks 1870 werden de twee Grote torens aan de zijkanten bijgebouwd.Tegenwoordig is het museumkasteel.

 

Het kasteel en het park met beeldentuin is te bezoeken als museum. Vanaf de weg is het kasteel goed te zien. 


Kasteel Eerde in Ommen.

 

Kasteel Eerde stamt uit 1334, in circa 1380 stond er reeds een burcht. Omstreeks 1715 kreeg het na een ingrijpende verbouwing zijn huidige vorm. Tegenwoordig is het 'n internationale hoge school.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar het landgoed is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg is het redelijk te zien.


Ruïne Kasteel Toutenburg in Vollenhove. 

 

Toutenburg was 'n kasteel uit circa 1500. In de 18e eeuw kwam het in verval en verviel tot ruïne en werd afgebroken. Hetgeen nu nog aanwezig is, is het restant van de toegang van het vroegere poortgebouw.

 

De ruïne en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de parkeerplaats, van de havezate Vollenhove. over de gracht goed zichtbaar.


Kasteel Diepenheim in Diepenheim.

 

Het kasteel werd in 1177 voor het eerst vermeld. Na dat het gedeeltelijk was afgebroken werd in 1648 begonnen met de bouw van het huidige kasteel. In de 16e en 17e eeuw werd het nog diverse keren verbouwd.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Twickel in Delden.

 

De oudste delen van dit kasteel stammen uit de 16e eeuw. Een voorganger van het kasteel uit de 15e eeuw stond direct achter op het terrein het huidige kasteel. In de 16e eeuw zijn  er nog verbouwings- werkzaamheden verricht. In 1847 werd  de grote vierkante toren nog toegevoegd.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar de tuinen zijn wel toegankelijk. Van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Havezate De Oosterhof  in Rijssen.

 

De Oosterhof werd voor het eerst vermeld in 1334. Rond 1820 was de havezate in verval gekomen en dreigde te worden afgebroken, maar werd gerestaureerd. Het rechter koetshuis is in het verleden herbouwd nadat het was uitgebrand.

 

Alleen het rechter bouwhuis is als brandweermuseum toegankelijk en het park is opengesteld voor wandelaars.


Kasteel Huize Almelo in Almelo. 

 

Huis Almelo wordt reeds vermeld in 1296. Na afbraak is in circa 1650 begonnen met de bouw van het huidige huis. In 1666 werd dit verwoest, maar al weer snel hersteld. In de 20e eeuw zijn nog aanpassingen verricht.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar het landgoed is toegankelijk. Van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Kasteel Weldam in Markelo.

 

Kasteel Weldam bestond al in 1389. Omstreeks 1646 werd begonnen met een zeer ingrijpende verbouwing. In de 18e en 19e eeuw stond het kasteel lange tijd leeg. Na 1879 is het kasteel opgeknapt en werden nog twee grote torens toegevoegd.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar de tuinen zijn toegankelijk.Van uit de omgeving is het goed zichtbaar.


Havezate 't Laer in Ommen.

 

Het Laer wordt voor het eerst vermeld in 1382. Rond 1600 wordt er 'n nieuw huis gebouwd, dit wordt alweer verbouwd rond 1744 in de huidige staat. tegenwoordig dient het als restaurant en feestruimte voor bruiloften en partijen.

 

Het huis is niet vrij toegankelijk maar is vanaf de weg goed zichtbaar.


Buitenplaats Vilsteren in Vilsteren.

 

In 1244 is het landgoed bekend, omstreeks 1381 staat hier een huis genaamd Het Hof. De huidige buitenplaats is gebouwd  1908. Het wordt nog steeds particulier bewoond en is niet te bezoeken.

 

Vanaf de weg is het goed te zien.


Restanten Havezate De Gelder in Wijhe.

 

In 1382 is er voor het eerste melding van het huis. Rond 1611 wordt het huis flink uitgebreid. Omstreeks 1913 is het huis afgebroken, "n dienstwoning, het toegangshek en het koetshuis bleven gespaard.

 

Het geheel is niet toegankelijk maar goed te zien vanaf de weg.


Buitenplaats Groot Hoenlo in Olst.

 

De havezate groot Hoenlo  bestond al in 1233, Het huidige huis is gebouwd in de 15e eeuw en delen stammen uit de 18e eeuw.  De toren aan de achterzijde is toegevoegd rond 1904, dit geeft het huis een kasteelachtig uiterlijk. tegenwoordig is het verdeeld in appartementen.

 

Het huis en het landgoed zijn niet toegankelijk. Het huis is goed zichtbaar.


Havezate De Haere in Olst.

 

De Haere werd al genoemd in de 14e eeuw, rond 1559 is er 'n nieuw huis gebouwd. en in 1778 is dit huis flink uitgebouwd en verbouwd. Bij deze verbouwing kreeg het zijn tegenwoordige uiterlijk  met slotgracht en twee vooruitspringende vleugels.

Tegenwoordig dient het als kantoorruimte.

 

De havezate is niet vrij toegankelijk maar het park is opengesteld voor wandelaars.  


Huis Singraven in Denenkamp.

 

Singraven is een havezate dat van oorsprong stamt uit 1415. in 1652  was het huis In vervallen toestand en is gesloopt en werd er 'n nieuw huis gebouwd. Omstreeks 1661 werd er 'n traptoren toegevoegd. Na 1829 is de voorgevel vernieuwd en 4.00 meter na voren gebracht en zijn de twee bestaande bouwhuizen aan de voorzijde afgebroken.

 

Het huis is op aanvraag d.m.v. rondleidingen te bezichtigen en vanaf de weg in de verte te zien.


Kasteel rechteren in Rechteren.

 

Rechteren is gebouwd in de 14e eeuw, door de eeuwen heen is het dikwijls verbouwd en heeft diverse belegeringen doorstaan, soms wel met schade.  In de 15e eeuw is de ronde toren verhoogd met twee verdiepingen.  in de 18e eeuw werden twee vleugels aan de voorzijde toegevoegd.  Tussen 1953 en 1957 hebben er ook nog verbouwingswerkzaamheden plaats gebonden.

 

Het kasteel en zijn directe omgeving zijn soms op aanvraag te bezoeken en is goed zichtbaar vanaf de weg.


Havezate Den Berg in Dalfsen.

 

De oudste vermelding van een huis Den Berg stamt uit 1483, het huidige huis is opgetrokken op de oud fundamenten in circa 1705. In 1985 is het huis uit gebreid gerestaureerd.

 

Het huis en zijn directe omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Havezate Old Ruitenborgh in Vollenhove.

 

De havezate is ontstaan aan het eind van de 14e eeuw. Bij restauratie werkzaamheden in 1962 bleek  het huidige gebouw het overblijfsel van een laatmiddeleeuws huis dat waarschijnlijk in de tweede helft van de vijftiende eeuw is gebouwd. Het huis is diverse keren verbouwd geweest en in 2006 verbouwd tot horeca gelegenheid.

 

Het huis is alleen te bezoeken als gast en is goed zichtbaar vanuit de omgeving.


Kasteel Warmelo in Diepenheim.

 

Warmelo werd in 1315 voor het eerst vermeld, in de loop der eeuwen is het vaak verbouwd. Dit kasteel werd rond 1700 gesloopt maar het poortgebouw bleef gespaard. In 1874 werd het gerestaureerd en uitgebreid tot het huidige huis zoals wij het tegenwoordig kennen.  In 1952 werd het huis gekocht door Prins Bernard, zijn moeder heeft er tot haar dood in 1971 gewoond.

 

Het huis is niet te bezichtigen maar de tuin is te bezoeken. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Restanten kasteel De Waerdenborch in Holten.

 

Dit vroegere kasteel was ontstaan in 1378. In 1380 werd het al verwoest door brandstichting maar herbouwd rond 1382. 

Het kasteel is gesloopt tussen 1529 en 1531. De restanten van delen van de fundamenten die nu nog aanwezig zijn, zijn terug gevonden tijdens opgravingen in 1972.

 

De restanten zijn goed zichtbaar en zijn vrij toegankelijk..


De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1