Kastelen & burchten in de provincie Utrecht

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting van de foto's op elke eerste foto van elke serie.De Hamtoren in Vleuten.

 

De Hamtoren is het restant van het verdwenen kasteel Den Ham uit circa 1325 dat twee vierkante torens en twee woonvleugels telde. De huidige toren stamt uit de 15e eeuw en is geheel omringt door water. Aan de oprijlaan staat een poortgebouwtje uit dezelfde periode.

 

De woontoren en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf een zijweggetje goed zichtbaar.


Kasteel Beverweerd in Werkhoven.

 

Beverweerd is van oorsprong een 13e eeuwse woontoren en voormalige ridderhofstad dat zich op een eilandje langs de Kromme Rijn bevindt. De huidige vorm kreeg het na verbouwingen in de 16e en 17e eeuw. Aan de rechterzijde is de woontoren nog te herkennen, het is nu de toegangsvleugel, het gedeelte zonder pleister.

 

Het kasteel is niet te vrij te bezoeken maar het park is vrij toegankelijk. 


Kasteel Nijenrode in Breukelen.

 

Nijenrode is oorspronkelijk gesticht als woontoren rond 1275. Nadat het kasteel was verwoest in 1481 en nogmaals in 1511 is het vervallen tot ruïne. Tussen 1632 en 1642 is het herbouwd, maar in 1673 weer door brandstichting verwoest. het kasteel is ook toen weer herbouwd. Tegenwoordig is het een universiteit. Voorheen heeft er 'n kunsthandel en tapijthandel in gevestigd geweest.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg redelijk goed te zien.


Kasteelruïne Duurstede in Wijk bij Duurstede.

 

De oorsprong van het kasteel ligt in de 13e eeuw, circa 1270, en was een vierkante woontoren. Tussen 1459 en 1496 is het uitgegroeid tot 'n flinke burcht, in deze periode is ook de zware ronde toren bijgebouwd. In de 17e eeuw is het in verval geraakt en geworden tot ruïne. De grote ronde toren is geheel gerestaureerd.

 

De ruïne is te bezichtigen en de ronde toren is toegankelijk tijdens feesten en partijen.


Kasteel de haar in Haarzuilens.

 

Het huidige kasteel is een nog jong kasteel, het is gebouwd tussen 1892 en 1927 op de restanten van zijn voorganger. De oorspronkelijke Donjon (woontoren) was ontstaan is de 12e eeuw , dit was uitgegroeid in de 13e eeuw tot een flink kasteel. Na diverse verwoestingen is het telkens hersteld. In de 17e eeuw werd het nauwelijks bewoond en kwam hierdoor ernstig in verval, tenslotte restte er nog een ruïne. Op deze ruïne werd het huidige kasteel gebouwd. Het is het grootste en mooiste kasteel van Nederland. Om het kasteel te kunnen vergroten is het dorp Haarzuilens circa 1.5 kilometer verplaatst. 

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is opengesteld. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel woontoren Lunenburg in Langbroek.

 

De woontoren dateer vermoedelijk uit circa 1338 en is nooit ten prooi gevallen van verwoesting, tot in de 2e wereldoorlog. In de 18e eeuw werd de toen bebouwing op het voorplein afgebroken en werd de toren uitgebreid met zijvleugels en werd een buitenplaats. In 1944 werd de toren echter zwaar beschadig door beschietingen en kwam in 1958 leeg te staan waardoor het in verval raakte. Jaren later werd het pas weer hersteld. De woontoren heeft nog altijd een middeleeuws hangend toilet, dit wordt 'n gemak genoemd.

 

De woontoren is niet te bezichtigen maar de tuin is 1 x per jaar te bezoeken op open tuinendag. Vanaf de weg redelijk te zien.


Kasteel Renswoude in Renswoude.

 

Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en was een ridderhofstad. Het huidige kasteel is waarschijnlijk gebouwd in 1654  op de fundamenten van het vroegere kasteel. Tijdens restauratie in 1958 brak er brand uit in de zolder verdieping, dit brandde geheel uit, maar werd al snel hersteld.

 

Het kasteel is niet toegankelijk maar het park is opengesteld voor wandelaars. Van uit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Sandenburg in Langbroek.

 

Sandenburg is van oorsprong een vierkante woontoren uit de 14e eeuw, pas later in de 17e eeuw is het uitgebouwd en uitgebreid met diverse torentjes. De vierkante woontoren is nog wel duidelijk te herkennen. bij het kasteel behoren diverse bijgebouwen zoals o.a. 'n koetshuis, stallen en een oranjerie.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg is het goed Zichtbaar.


Kasteel Huis Hardenbroek in Driebergen.

 

Het oorspronkelijk kasteel, gesticht in de 14e eeuw, was opgenomen in de lijst van ridderhofsteden. Het huidige huis kreeg zijn vorm naar een  uitgebreide verbouwing in de 18e eeuw. De gracht is in het verleden gedicht, tegenwoordig ligt er achter het kasteel 'n vijver.

 

Het huis is niet toegankelijk maar het park is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg is het huis nauwelijks zichtbaar.


Kasteel Huize Doorn in Doorn.

 

Al in de 9e eeuw was er hier sprake van een versterking, het eerste kasteel was een waterburcht uit de 13e eeuw, dat bestond uit 'n middenbouw en vier torens, 3 ronde en 1 vierkante, na dat een voorganger was verwoest, vermoedelijk een woontoren. Het huidige  kasteel werd in 1536 herbouwd en werd opgenomen in de lijst van ridderhofsteden. in de 16e eeuw werd het ingrijpend verbouwd, 1 middeleeuwse toren werd gespaard.

 

Het kasteel en het park zijn opengesteld. Het kasteel is redelijk zichtbaar vanaf de weg.


Restant kasteel Huis te Vliet in Oudewater.

 

Huis te Vliet was een middeleeuwse woontoren uit de 13e eeuw. Waarschijnlijk bedoeld als tol voor de scheepvaart die voer over de Hollandse IJssel aldaar. Dat wat er nu nog rest is een muurfragment van circa 9. 00 meter hoog. Omstreeks 1746 was het al in vervallen toestand en is later verder vervallen tot het restant dat nu nog aanwezig is. Onder het restant is nog een gewelf aanwezig van de vroegere kelder, dit is herkenbaar door de verhoging waarop het staat.

 

Het restant is niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Heemstede in Houten.

 

Het huidige kasteel, ook wel slot genoemd, is gebouwd in de 17e eeuw dicht bij de plaats van een vroegere voorganger, een vierkante woontoren. Het huidige kasteel heeft op de vier hoeken sierlijke zeskantige torens. In januari 1987 is het totaal uit gebrand en verwoest door een hevig brand, alleen de muren stonden nog overeind, het is pas geheel hersteld rond 1920. Tegenwoordig dient het als restaurant.

 

Het slot is alleen toegankelijk als gast van het hotel. Vanaf een smalle weg is het goed te zien.


Kasteel Maarsbergen in Maarsbergen.

 

Kasteel Maarsbergen stamt nog voor een groot deel uit de Middeleeuwen, oorspronkelijk was het een abdij. In de 17e eeuw is het verbouwd tot de huidige vorm. De 2 ronde hoektorens zijn in het verleden afgebroken maar in 1930 weer terug gebouwd. het is gelegen in een groot landgoed.

 

Het kasteel is niet te bezoeken en het park is alleen toegankelijk tijdens evenementen. Vanaf de weg is het nauwelijks zichtbaar. 


Slot Zuylen in Oud Zuilen.

 

Slot Zuilen is waarschijnlijk ontstaan rond 1400, in 1420 is het verwoest en pad rond 1510 weer herbouwd. Omstreeks 1752 is het ingrijpend verbouwd en kreeg toen zijn huidige U-vorm Daarna zijn er nog enkele restauraties werkzaamheden verricht. Tegenwoordig is het slot ingericht als museum.

 

Het slot is te bezichtigen en vanaf de weg redelijk te zien.


Kasteel Moersbergen in Doorn.

 

Wanneer kasteel Moersbergen is ontstaan is niet bekend,  vermoedelijk wel voor 1435. !n 1539 wordt het erkent als Ridderhofstad. Vanaf de 16e eeuw is het enkele keren verbouwd, Ook gebeurde dit in de 18e eeuw. In 1860 werden de buitenmuren gepleisterd, dit werd in 1927 weer verwijderd en werd er 'n toren en 'n aanbouw afgebroken., tevens kreeg het kasteel een nieuwe voorgevel.

 

Het kasteel wordt nog particulier bewoond en is samen met zijn directe omgeving niet toegankelijk. Het landgoed rondom is wel opengesteld voor wandelaars.


Kasteel Amerongen in Amerongen.

 

Amerongen is ontstaan in circa 1286, Het werd in die vroege jaren meerdere malen verwoest en weer tot het herbouwd. Omstreeks 1673 is het kasteel verwoest door brandstichting maar is direct daarna weer herbouwd tot de vorm die het huis nu bezit, rond 1680 is het gereed. In 1748 wordt het nogmaals verbouwd naar de. Tegenwoordig is het 'n museumkasteel.

 

Het kasteel is te bezichtigen en de tuinen zijn opengesteld, Vanaf de weg is het kasteel goed te zien. 


kasteel Zuylenstein in Leersum.

 

Het voormalige  kasteel is ontstaan in de 14e eeuw. Rond 1631 is het kasteel verfraaid en verbouwd. Het kasteel is nooit verwoest geweest tot in 1945 , het is toen tijdens de 2e Wereldoorlog  gebombardeerd. Het raakte zo zwaar beschadigd dat het na de oorlog is afgebroken, de bijgebouwen, het poortgebouw en de oranjerie zijn wel bewaard gebleven en zijn gerestaureerd zij stammen uit de 15e eeuw. In 1980 is er op de plaats van het voormalige kasteel 'n fraai landhuis gebouwd.

 

Het kasteelterrein met bijgebouwen is niet te bezoeken, wel het landgoed rondom. Van uit de omgeving is het redelijk zichtbaar.


Huis oud en nieuw Amelisweerd in Bunnik.

 

Beide huizen stammen oorspronkelijk af van een middeleeuws kasteel uit de  13e en 14e eeuw, dit is verwoest rond 1762. De buitenplaatsen bevinden zich in een groot landgoed.  Oud Amelisweerd is rond 1770 gebouwd en Nieuw Amelisweerd is  tussen 1684 en 1707. De koning van Holland Lodewijk Napoleon kocht de huizen in 1808 maar 1 jaar later verkochte hij ze weer. 

 

De beide huizen zijn niet meer toegankelijk maar het landgoed rondom is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg zijn ze niet zichtbaar wel van uit het landgoed.


Kasteel loenersloot in loenersloot.

 

Loenersloot werd in 1258 gebouwd als 'n ronde verdedigingstoren. De vorm van kasteel kreeg het in de 13e, 15, en 18e eeuw.

In circa 1766 is 'n deel van de oude toren gesloopt maar in 19e eeuw weer geheel opgemetseld en voorzien van kantelen. In 2012 en 2013 is het kasteel gerestaureerd en gedeeltelijk geopend voor het publiek.

 

Het kasteel is gedeeltelijk te bezichtigen en is vanaf de weg goed zichtbaar.


Restant kasteel Montfoort in Montfoort.

 

Kasteel Montfoort is gebouwd rond 1163. omstreeks 1353 werd het kasteel bestorm en ingenomen maar was in 1430 weer vrijgekomen. Het kasteel is door Franse troepen verwoest in 1672 en nooit meer herbouwd.  De hoofdburcht werd toraal verwoest maar het poortgebouw en de voorburcht bleven gespaard. Deze zijn in 1984 gerestaureerd. Tegenwoordig is het in gebruik als hotel&restaurant.

 

Het kasteel is alleen toegankelijk als gast maar is van uit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Groenestein in Langbroek.

 

Het oorspronkelijk kasteel Groenestein  werd gebouwd rond 1377, het bestond uit een rechthoekig gebouw met enkele bijgebouwen zoals een poortgebouw met ophaalbrug. Tussen 1749 en 1760 is het ingrijpend verbouwd tot landhuis. later na 1862 is het gesloot nadat het in verval was geraakt. Het poortgebouwtje is als enige over gebleven.  Tegenwoordig staat er 'n woonhuis op het terrein.

 

Het oude kasteelterrein en het poortje zijn niet toegankelijk. maar zijn vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel van Woerden in Woerden.

 

Kasteel van Woerden is ontstaan rond 1415, het is vierkant van vorm en heeft vier torens, drie ronde en een vierkante, de ronde torens zijn in het verleden ingekort maar zijn nooit hoog geweest. Het kasteel heeft diverse bestemmingen gekend, o.a. Ter verdediging, militaire gevangenis en  gebruikt als centraal kledingdepot  van het ministerie van defensie. In de jaren 80 van de vorige eeuw is het gerestaureerd en in gebruik geweest als kantoorruimte. Tegenwoordig is het na verbouwd te zijn, ingericht met appartementen en 'n horeca vestiging.

 

Het kasteel is niet toegankelijk, maar wel de binnenplaats. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Slot Zeist in Zeist.

 

Slot Zeist is een 17e eeuws slot en is gebouwd op de plaats van een vroeger kasteeltje. Het grondgebied werd al vermeld in 1165 zonder vermelding van een huis. Pas in 1536 wordt het vermeld met, dat huys te Seyst.  De bouw van het huidige slot duurde van 1677 tot 1688. omstreeks 1924 wordt de gemeente Zeist eigenaar die het in 1969 liet renoveren.

 

Het slot is te bezoeken en is vanuit de omgeving goed zichtbaar..


Kasteel Rhijnestein te Cothen.

 

Rhijnestein was van oorsprong een vierkante woontoren uit de 13e eeuw,  het is de rechter toren van het huidige kasteel. De toren is diverse keren verwoest en weer hersteld.  Het poortgebouw is toegevoegd in de 14e eeuw. Met middenhuis en de linker toren zijn gebouwd in de 19e eeuw, deze toren heeft nooit geen torenspits gekregen.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf een pad goed te zien.


Restant kasteel IJsselstein in IJsselstein.

 

De toren is het restant van het verdwenen kasteel IJsselstein dat was ontstaan rond 1144, in 1295 is het lange tijd belegerd geweest. Omstreeks 1427 is dit afgebroken om plaats te maken van een groter kasteel.  Na 1511 verloor het zijn functie en kwam rond 1700 leeg te staan, daarna viel het al snel in verval en werd tenslotte in 1887 gesloopt op de toren na. 

 

De toren is te bezichtigen en goed van uit de omgeving zichtbaar.


Huis te Linschoten in Linschoten.

 

Rond 1638 is begonnen met de bouw van het huis, Het ie een strak vierkante huis, in 1720 werd het gedeelte tussen de torens verhoogd. omstreeks 1725 werd het fraaie toegangshek voor de lange oprijlaan geplaatst. Rond 1909 is het gerestaureerd. Sinds circa 100 jaar wordt het huis niet meer bewoond maar is opgenomen in een stichting die het onderhoud. Aan het voorplein staan twee bouwhuizen, het linker is in 1960 opnieuw opgetrokken. 

 

Het huis en de tuin zijn te bezoeken maar vanaf de weg is het alleen vanuit de verte zichtbaar.


Kasteel Cammingha in Bunnik.

 

Het oorspronkelijke kasteel ontstond in de 14e eeuw en droeg toen de naam Beesde. Tegenwoordig wordt het een hofstede genoemd.  In die tijd stond er 'n vierkante woontoren die diverse keren is verbouwd en uitgebreid. Pas in 1707 kreeg het de naam Cammingha. Omstreeks 1958 ging de hofstede over in andere handen en na een aantal jaren van verval is het in 1965/66 gerestaureerd. Tegenwoordig is het een horeca vestiging.

 

De hofstede is toegankelijk als gast en vanaf de weg redelijk zichtbaar.


Kasteel Hinderstein in Langbroek.

 

Hinderstein is gesticht rond 1300 als 'n vierkante woontoren. In 1665 was de toren al uitgebreid met diverse zijvleugels. Tussen 1730 en 1740 is de weergang afgebroken en vervangen door een tentdak de vleugel ernaast heeft een trapgevel en de later toegevoegde vleugel heeft nep kantelen. omstreeks 1848 is er 'n vleugel afgebroken en is er 'n nieuwe gebouwd. Tussen 1976 en 1989 zijn de diverse delen gerestaureerd.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg is het goed te zien.


Buitenplaats Leeuwenburg in Driebergen.

 

De buitenplaats is gebouwd in 1657 als een rechthoekig huis, omstreeks 1859 is het ingrijpend verbouwd, o.a. uitbreiding aan beide zijde. Bij het huis behoren een bouwhuis met koetshuis en een oranjerie. aan de oprijlaan staat een portierswoning. 

 

het huis is niet te bezoeken maar goed zichtbaar van uit de omgeving.


Kasteel Sterkenburg in Driebergen-Rijssenburg.

 

Sterkenburg is ontstaan in de 13e eeuw en had een grote ronde toren. In de 15e eeuw is deze toren verhoogd. In de 17e eeuw was het kasteel nog voorzien van een poortgebouw twee kleine ronde torens. uit de 15e eeuw stamde er nog 'n vierkante toren die waarschijnlijk 6 verdiepingen telde. In de 18e eeuw is door een groet verbouwing veel van de middeleeuwse vorm verloren gegaan. o.a. is er toen een nieuwe woonvleugel aan de ronde toren in het midden gebouwd. 

 

Het kasteel is d.m.v. rondleidingen te bezichtigen en is vanaf de weg goed te zien. 


Kasteel woontoren Vuylcop in Houten.

 

Vuylcop is een van oorsprong al een woontoren van rond 1300, het was in 1538 inschreven als  ridderhofstede. in circa 1698 staat het afgebeeld op een prent met verhoogde toren en een traptorentje met ernaast een woonhuis.Tussen deze twee bouwwerken staat nog 'n poortgebouwtje met ophaalbrug. In de 19e eeuw zijn deze weer gesloopt en heeft het weer de oorspronkelijk vorm. Het is nog steeds bewoond als woonhuis.

 

De woontoren is niet te bezoeken maar vanaf de weg bijzonder goed te zien.


Hofstede Rhijnauwen in  bunnik.

 

Rhijnauwen is een 18e eeuws landhuis, aan de linker en achterzijde zijn delen zichtbaar van een ouder huis. Het is gelegen in een groot landgoed. Van oorsprong is het een 12e eeuwse ridderhofstede, waarschijnlijk een woontoren met rondom een gracht. Het huidige huis is in de 16e eeuw uitgebreid met 'n vleugel. In de 18e eeuw zijn het poortgebouw en 'n vleugel en 'n ommuring afgebroken en ontstond de huidige vorm. Het koetshuis is tegenwoordig een theeschenkerij.

 

Het landgoed is vrij toegankelijk maar het huis is allen zichtbaar vanaf de oprijlaan.


Kasteeltoren kasteel Schonauwen in Houten.

 

Het oorspronkelijke kasteel was gesticht in circa 1261. In 1538 stond het reeds ingeschreven in de lijst van ridderhofsteden. In de 17e en 18e eeuw is het kasteel deels afgebroken en ontstond een buitenplaats, dit is omstreeks 1812 afgebroken op de nog aanwezige ronde toren na. Een kleine vierkante aanbouw is waarschijnlijk het restant van een vroegere woontoren.

 

De toren is niet te bezoeken maar vanuit de omgeving redelijk zichtbaar. 


Kasteel Wickenburgh in 't Goy.

 

Wickenburgh is een voormalig kasteel van voor `1300. Het is vermoedelijk al n de 14e eeuw verwoest. met gebruikmaking van oude delen is er een nieuw huis gebouwd. Rond 1780 is 'n gedeelte dat als zomerverblijf diende verhoogd. omstreeks 1961 ging 'n deel van huis door brand verloren, dit deel is niet meer herbouwd. Op het terrein staat nog 'n oude toren dat dienst doet al duiventil.

 

Het huis en de omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed te zien.


Buitenplaats Groeneveld in Baarn.

 

De buitenplaats wordt vaak ten onrechte kasteel genoemd, waarschijnlijk door zijn kasteelachtige vorm. De buitenplaats is gebouwd rond 1712, de echte kastelen zijn na de 15e eeuw niet meer gebouwd. Op deze plaats heeft vermoedelijk voorheen een hofstede gestaan. De twee zijvleugels zijn toegevoegd rond 1760. Rond 2012 is de buitenplaats gerestaureerd en in bezit gekomen van Staatsbosbeheer. 

 

Het museum in een deel van de buitenplaats is toegankelijk, het park is opengesteld voor wandelaars, vanaf de weg is het redelijk te zien.


Buitenplaats Rupelmonde in Nieuwersluis.

 

Rupelmonde is een van de vele buitenplaatsen aan de rivier De Vecht en is rond 1650 gebouwd. Omstreeks 1750 ie het huis verbouwd rn vergroot. In de tuin staat een fraai koetshuis en 'n tuinhuis. ook is er 'n monumentale tuinmuur aanwezig.

 

De buitenplaats en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar goed zichtbaar vanaf de weg.


Buitenplaats Sterreschans in  Nieuwersluis.

 

Sterrenschans aan de rivier De Vecht stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd op de plaats waar voorheen een militaire schans uit 1673 was gelegen die zorgde voor de verdediging tegen de Frans troepen. de plek kwam vrij in 1688 na op opheffing en werd de buitenplaats daar opgetrokken. in 1977 is de fraai theekoepel op de oever van de rivier opgetrokken.

 

De buitenplaats en zijn omgeving zijn niet toegankelijk. maar redelijk zichtbaar


Buitenplaats Vechtvliet in Breukelen.

 

Ook deze buitenplaats is gelegen aan De Vecht en is gebouwd rond 1670. In de 18e en 19e eeuw is de buitenplaats ingrijpend verbouwd. Bij het huis behoren een dienstgebouw, stallen en een sierlijk hekwerk.

 

De buitenplaats en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar goed zichtbaar vanaf de weg.


Kasteel Gunterstein in Breukelen.

 

Kasteel Gunterstein is vermoedelijk ontstaan rond 1300, tegenwoordig is het 'n buitenplaats. Van oorsprong was 'n flinke burcht. Het huidige rechthoekige huis is gebouwd op de fundamenten ervan rond 1681. Bij de buitenplaats behoren een boerderij, 'n zomerhuis, en een jagershuis. Het huis staat op een eiland en is verbonden aan het voorplein door een stenen brug. Op het voorplein staan twee bouwhuizen die diende als koetshuis en oranjerie. Aan de overzijde van de weg staan enkele schuren en stallen.

 

De buitenplaats en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed te zien.


kasteel Oudaen in Breukelen.

 

Oudaen is een voormalige ridderhofstede dat stamt uit circa 1300. bij het huis behoren twee bouwhuizen, 'n achterhuis, 'n traptoren en een geveltorentje. Het hoofdgebouw bestaat uit twee middeleeuwse vleugels met trapgevels. Aan elke gevel zijn nog middeleeuwse fragmenten zichtbaar. Omstreeks 1601 werden er verbouwingen gepleegd waarbij de ingang naar een andere zijden werd gebracht. Tussen 1974 en 1984 werden er restauratie werkzaamheden verricht aan het kasteel. 

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar van af de weg langs de rivier de vecht doeg zichtbaar.


Kasteel woontoren Walenburg in Langbroek.

 

De woontoren is ontstaan in de 13e eeuw en staat op een eilandje. bij de woontoren behoord een kleine toegangstoren. In het begin van de 14e eeuw is de toren met een verdieping verhoogd. De muren van de toren zijn circa 1.20 meter dik. Omstreeks 1550 werd er ''n vleugel aan de woontoren gebouwd, dit is in 1803 gesloopt en werd vervangen door een boerderij. Tussen 1965 - 1967 is de toen in vervallen staat geraakte toren gerestaureerd. 

 

De toren is niet te bezoeken en door de dichte bomen groei is de woontoren nauwelijks zichtbaar .


Buitenplaats Geerestein in Woudenberg.

 

Buitenplaats Geerestein is ontstaan uit een kasteel uit ongeveer 1394. De bouwhuizen stammen uit circa 1740. In 1834 is het gerenomeerd en wit gepleisterd. Tussen 1980-1985 zijn er restauratie werkzaamheden verricht waarbij het is aangepast als kantoorruimte. Op de voorgevel is nog het familie wapen zichtbaar.

 

De buitenplaats is niet vrij toegankelijk maar vanaf de weg goed te zien.


Het Maarten Maartenshuis Zonneheuvel in Doorn.

 

Het huis is gelegen in landgoed Zonneheuvel  en is gebouwd in 1902. Het is gebouwd naast het  kleiner huis Zonneheuvel uit 1840. Bij het huis staat 'n koetshuis en poortgebouw. tegenwoordig dient het als conferentieoord en zaalverhuur.

 

het huis is niet vrij toegankelijk maar het landgoed is opengesteld voor wandelaars.


Paleis Soestdijk in Baarn.

 

Het paleis werd rond 1650 gebouw als 'n rechthoekige hofstede. Vermoedelijk is het tussen 1674 en 1678 verbouwd en uitgebreid tot jachtslot. Omstreeks 1806 werd het nogmaals uitgebreid en kreeg toen de totel paleis, tevens werd het toen wit gepleisterd. Na 1815 werden de twee gebogen vleugels toegevoegd. tussen 1960 en 1970 werden er aanpassingen aan het paleis uitgevoerd. Na het overlijden van de oud Koningin en haar gemaal kwam het paleis lange tijd leeg te staan en werd daarna geopend voor het publiek. De toekomst is nog onzeker maar waarschijnlijk wordt het na 2020 gerenoveerd en gerestaureerd, waar het dan voor gaat dienen blijft nog 'n raadsel. 

 

Momenteel is het paleis gesloten maar is vanaf de weg goed te zien. Het park achter het paleis is toegankelijk.


 Restant kasteel Molenstein in Driebergen.

 

Dit bouwwerk is waarschijnlijk een restant van een vroeger kasteel genaamd Molensteyn ui de 15e eeuw en stond waarschijnlijk op de fundamenten van een nog vroeger kasteel. In de 17e eeuw wer her ingericht als douairière woning. lange tijd heeft het gediend als schuilkapel voor katholieken. in 1984 wordt het pand verbouwd en krijg het de nieuwe gotische ramen. De toren werd gebruikt als duiventil. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd Molensteyn gebruikt als rietopslag. In 2009 werd het gerestaureerd en uitgebreid  met 'n nieuwe aanbouw aan de achterzijde en wordt een woonhuis. tegenwoordig behoort het bij de aan de overzijde gelegen buitenplaats.

 

Het bouwwerk is niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Buitenplaats Leeuwenburg in Maarssen.

 

 Leeuwenburg dateert uit de17e eeuw als buitenplaats Spruytenburg en was een boerenwoning. Aan het eind van de 18e eeuw werd het verbouwd en kreeg  in 1859 de naam leeuwenburg. Een oude theekoepel werd afgebroken en werd het koetshuis gebouwd, Tussen 2005 en 2007 is de buitenplaats gerestaureerd.

 

De buitenplaats is niet te bezoeken maar vanaf de weg goed zichtbaar.


De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1