Kastelen & burchten in de provincie Zeeland

scrol naar beneden voor de gehele serie.

Klik voor vergroting  van de foto's op elke eerste foto van elke serie.Kasteel Heemstede in Burgh Haamstede.

 

Kasteel Haamstede is ontstaan als woontoren in de 13e eeuw. Omstreeks 1525 is het door brand verwoest en veranderde in een ruïne. Rond 1609 is begonnen aan de herbouw waarbij het kasteel flink werd uitgebreid. Tegenwoordig heeft het twee vierkante torens en een vierkante zijvleugel met kantelen. Het gedeelte tussen de twee torens is nog deels de oude woontoren.

 

Het kasteel is op aanvraag te bezoeken en d.m.v. 'n rondleiding te bezichtigen. Het is gelegen aan de rand van het centrum en vanuit de omgeving is het goed zichtbaar.

 

 

Oude prent van J.F. Christ, 1841/1846

NKS Nederlandse kastelenstichting.

Februari 2019, 4 nieuwe foto's bij gevoegd.


Slot Moermond in Renesse.

 

Dit kasteel wordt tegenwoordig slot genoemd, het is het derde kasteel dat gebouw is op deze plaats. Het eerste kasteel was ontstaan rond 1229, het tweede is gebouwd rond 1339, na verwoesting van het eerste, en het derde en huidige kasteel is opgetrokken rond 1533 met gebruikmaking  van het poortgebouw. Tegenwoordig is het in gebruik als restaurant en congrescentrum. 

 

Het slot en zijn directe omgeving zijn niet vrij toegankelijk.  Vanaf de weg is het alleen vanuit de verte te zien maar van uit de omgeving redelijk zichtbaar. 

 

 

Oude Prent J.F.Christ, 1841/1846

NKS Nederlandse Kastelenstichting.


Kasteel Westhove in Oostkapelle.

 

Dit kasteel werd voor het eerst vermeld 1277. in 1572 is het verwoest door brandstichting. Het is ooit een machtig kasteel geweest, alleen de onderste delen van de torens zijn daar van bewaard.  Later, na de 80 jarige oorlog, na weer een verwoesting is het weer opgebouwd. De meeste bijgebouwen stammen uit de 18e eeuw. tegenwoordig is het in gebruik als hotel en voor evenementen.

 

Het kasteel is vrij te bezoeken en het park is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg is het nauwelijks te zien maar van uit de omgeving goed zichtbaar.

 

 

Oude prent  J.F.Christ, 1841/1846.

NKS Nederlandse Kastelenstichting.


Toegangshek van het voormalige kasteel te Nisse in Nisse.

 

Het kasteel te Nisse is rond 1843 afgebroken wanneer het is ontstaan is mij niet bekend. Nu resten alleen nog het kasteelterrein, delen van de gracht en het toegangshek uit de 16e eeuw. Op het dorpsplein iets verderop staat nog een woning die verwant is aan het vroegere kasteel. Op het terrein staan nu fruitbomen en er grazen koeien.

 

Het kasteelterrein is niet toegankelijk maar het hek is goed te zien aan de wegkant.


De Nederlandse kastelen

Ik wens u veel plezier tijdens  u bezoek aan mijn website.


Momenteel 874 foto's van 175 kastelen, burchten, havezaten en landgoederen.

 

Laatste toevoeging 27-5-2019, Foto's kasteel Asten in Noord Brabant, kasteel borggraaf en kasteel Kaldenbroek in Limburg.


De website is per 1 juli 2018 vernieuwd herstart. 

 

De kastelen staan gerangschikt per provincie.


              Mijn camera's

 NIKON COOLPIX A900     

SAMSUNG WB200F     

OLYMPUS E-PL1